Nieuws

Lezing over Frans de Wit op 13 juni 2023

Op dinsdagavond 13 juni aanstaande geeft kunsthistoricus Elsje Drewes voor Kunstkring Leiderdorp een lezing over Frans de Wit:
'Ondanks het gewicht maken mijn beelden zich los van alles'. De lezing wordt gehouden in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp en start om 20:00 uur.

Lees meer over deze lezing en over Elsje Drewes.

'Sneeuwwitje' terug in Leiden!

Op 9 juli 2023 meert de voormalige atelier-woonboot van Frans de Wit aan bij Beeldentuin Frans de Wit in het Ankerpark te Leiden. Stichting Beeldhouwer Frans de Wit is zeer verheugd dat de Sneeuwwitje er weer als nieuw uitziet én een permanente plek krijgt bij Beeldentuin Frans de Wit.
In 2014 nam ondernemer Emanuel Verhagen Sneeuwwitje over van Leidse rondvaartreder Sjaak Veringa. Die had spannende plannen voor het schip, maar hij stuitte naar eigen zeggen op golven van ambtelijke tegenwerking. Daarom deed hij het vaartuig over aan Verhagen, die er een jongensdroom mee in vervulling zag gaan.

Restauratie
Mooi was Sneeuwwitje inmiddels niet meer, de tand des tijds had zijn uitwerking op haar uiterlijk niet gemist. Verhagen heeft er jaren aan gewerkt om de 23 meter lange boot weer helemaal op en top te krijgen. De dekken zijn gestraald, er kwamen nieuwe ramen, water en riool in, en ook een nieuwe onderkant. Verhagen gebruikt de Sneeuwwitje als bijzondere trouwlocatie met bruidssuite, gecombineerd met expositieruimte.

Permanent verblijf
En nog mooier: de gemeente Leiden liet weten dat Sneeuwwitje permanent mag aanmeren bij het Ankerpark. Niet geheel toevallig vlakbij de beeldentuin van Frans de Wit en als nieuwe parel in de ketting die Singelpark heet. Zodra de precieze datum van het aanmeren bekend is, laten wij dat hier weten.
(Bron: Leidsch Dagblad)



De uitgave "Frans de Wit, Landmarks" is verschenen! 

Het boek Frans de Wit Landmarks is alweer een poosje geleden verschenen. Onder meer door de coronapandemie heeft het nog niet de aandacht gekregen die het verdient. Vandaar dat we het nog even onder de aandacht brengen.
In Frans de Wit Landmarks beschrijft kunsthistorica Elsje Drewes de ontwikkeling van een indrukwekkend kunstenaarschap. Ze sprak met familie en vrienden van De Wit, kreeg toegang tot diverse (persoonlijke) archieven en creëerde een grondig en gevarieerd beeld van een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Je kunt het boek hier doorkijken. Het schitterende boek is te bestellen voor € 34,40 inclusief verzendkosten.
Ga naar ons bestelformulier

Frans de Witprijs 2023 gaat naar kunstenaar Nazif Lopulissa

De Stichting Beeldhouwer Frans de Wit is blij met de kersverse winnaar van de Frans de Witprijs, de beeldend kunstenaar Nazif Lopulissa (1991). Met zijn werk ‘Meeting you for the first time’, waarmee hij onder meer zijn Molukse wortels onderzoekt, maakt hij indruk en past hij beslist in de eregalerij van winnaars van de prijs. Het werk ‘Spectacle’ van Bas Oussoren werd door het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld verkozen om na beëindiging van Beelden in Leiden een jaar lang op het Schuttersveld te worden geplaatst. Tijdens de officiële opening hield Bert Holman, voorzitter van Stichting Beeldhouwer Frans de Wit, een korte inleiding over wie Frans de Wit was, wat hij maakte en waarom het goed is dat deze prijs zijn naam draagt. Bert legde ook uit wat de stichting doet om nalatenschap van Frans de Wit te eren en in de publieke belangstelling te houden. Na afloop van het officiële gedeelte overhandigde Bert het prachtboek 'Frans de Wit Landmarks' aan de Leidse wethouder van Cultuur, Yvonne van Delft.
Playground Beelden in Leiden, dat nog tot en met 6 augustus 2023 te bezoeken valt, pakt dit jaar goed uit met de tentoonstelling Playground. De verantwoordeijke curatoren, Peter van der Es en Adam Nillissen, zochten met deze expositie naar een manier om bezoekers en passanten te verbinden aan actuele hedendaagse beeldende kunst, om de publieke ruimte weer toe te eigenen aan verwondering en verbinding. De zes deelnemende kunstenaars zijn Bas Oussoren, Susanne Khalil Yusef, Nazif Lopulissa, Eugenie Boon, Vera Gulikers en Stijn ter Braak. Met hun werken onderzoeken zij met speelse verwondering in de werkelijkheid, geven bezoekers de ruimte om nieuwe en andere visies te ontdekken en om elkaar te ontmoeten. 

Interview met eerste winnaar Frans de Wit-prijs

In 2012 startte Beelden In Leiden en werd voor het eerst de Frans de Wit-prijs uitgereikt. Winnaar was toen de beeldend kunstenaar Marianne Lammersen (1984) met het werk 'Parasiet'. Het was het begin van een glanzende (internationale) carrière. Wij interviewden Marianne en spraken met haar over de Frans de Wit-prijs, over haar bewondering voor Frans de Wit en over het werk dat zij maakt. 
Lees het hele interview op onze website