Nieuws

Gepubliceerd op vrijdag 16 mei 2025

Russische Natalia Papaeva wint Frans de Wit-prijs 2025

Naast een geldprijs ontving de kunstenares tevens een bijzondere mini-replica van het Frans de Wit-werk Vierkant Eiland in de Plas

Russische Natalia Papaeva wint Frans de Wit-prijs 2025

Bij de opening van Beelden in Leiden (BiL) 2025, op donderdag 15 mei in de Lutherse Kerk aan de Leidse Hooglandse Kerkgracht, viel het werk The Fire in my Mind van de Russische Natalia Papaeva dubbel in de prijzen. Niet alleen kreeg het werk de Frans de Wit-prijs toegekend, Business Platform Schipholweg-Schuttersveld koos het tevens als het werk dat het komend jaar op het Schuttersveld in Leiden tentoongesteld zal worden. 

Natalia Papaeva (1989) is een beeldend/performancekunstenaar, geboren en getogen in Boerjatië (Oost-Siberië). Sinds 2013 woont en werkt ze in Nederland. Papaeva gebruikt haar herinneringen en ervaringen, geïnspireerd door haar Boerjatisch-Mongoolse achtergrond. Vanuit dit materiaal creëert ze haar performances, waarin ze zang, spoken word en storytelling combineert. De kunstwerken roepen poëtische vragen op over belangrijke thema's zoals verlies en rouw, taal en identiteit, land en klimaat, rituelen en genezing, soms speels, soms serieus.

Schrijven als strijd
Voor haar werk voor Beelden in Leiden, een grote prop 'papier' van aluminium, nam Papaeva als inspiratiebron de rede uit 1940 van Rudolph Cleveringa waarin hij protesteerde tegen het ontslag van Joodse universiteitsmedewerkers door de Duitse bezetter. Papaeva ziet schrijven als een strijd: tegen twijfel en falen, maar ook tegen het lege vel papier. 'Ik werk vaak met tekst en weet dat het een eindeloos proces is van schrijven, schrappen, weggooien en opnieuw beginnen.’ Het was voor Papaeva nota bene de eerste keer dat ze een sculptuur voor de openbare ruimte maakte.

Gedichten en muziek
Stichting Beeldhouwer Frans de wit is bijzonder opgetogen over de BiL-editie van dit jaar. De curatoren van Kunstmest, Mette Samkalden en Rob de Melker, hebben er een mooi, uitgebalanceerd geheel van weten te maken. Bovendien maakten zij in samenwerking met de Leidse dichter Charlotte de Beus een audiotour over vijftien kunstwerken. Naast de zeven nieuwe werken op de Hooglandse Kerkgracht zijn ook acht werken in de stad onderdeel van de tour. Deze werken herinneren, herdenken en symboliseren daden van verzet. Elk fragment bestaat uit een introductie op het werk en haar context, Charlotte de Beus schreef er een gedicht bij. Daarnaast schreef de Haagse componist Matthias König speciaal muziek bij de fragmenten. Elk kunstwerk is voorzien van een QR-code, die naar het desbetreffende gedicht leidt. Onderaan dit bericht vindt u de ingezonden werken met de naam van de maker. Klik op de mini-afbeelding om het hele werk te zien!

Beelden in Leiden is tot en met zondag 3 augustus te zien op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Op www.beeldeninleiden.nl kunt u stemmen voor de publieksprijs en is meer informatie te vinden over de expositie.

Comments (0)Number of views (4)
Print