Nieuws

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2024

Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra (85) overleden

Serra was één van de grote voorbeelden van Frans de Wit, die hem zeer bewonderde

Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra (85) overleden

De Amerikaanse beeldhouwer en landschapskunstenaar Richard Serra is op 26 maart jl. op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Richard Serra, bekend van zijn enorme stalen Land Art-werken die over de hele wereld te vinden zijn, was één van de grote voorbeelden en inspirators van Frans de Wit, die hem zeer bewonderde.

De vaak gigantische werken van Serra bestaan vaak uit enorme staalplaten staal die gemaakt werden in fabrieken waar ook scheepsrompen werden gemaakt. Om ze op de goede plek te krijgen werden vaak grote hijskranen ingezet en moesten er vergunningen worden aangevraagd om ze te kunnen vervoeren.
Serra geniet in Nederland vooral bekendheid door het kunstwerk Sea Level (1996) in de Flevopolder. Dat zijn twee geleidelijk tot op zeeniveau oplopende muren die hij aan weerszijden van een kaarsrecht kanaal plaatste op de voormalige bodem van de Zuiderzee. Met de twee betonnen muren van elk 200 meter lang laat Serra zien hoe hoog het zeewater zou komen zonder dijken. Ander indrukwekkend werk van Serra vindt u in Museum Voorlinden te Wassenaar, waar bezoekers door zijn enorme stalen constructie Open Ended (2007-2008) kunnen lopen en zich in een andere wereld wanen - zie foto hieronder. (Bron: nos.nl)

Lees meer over de dwarsverbanden tussen Richard Serra en Frans de Wit in het boek Landmarks op de pagina's 33 en 215/216. 

Comments (0)Number of views (63)
Print