Nieuws

Gepubliceerd op dinsdag 11 juli 2023

Werk Frans de Wit prijkt in boekwerk over brutalisme

Het iconische werk van Frans de Wit past uitstekend in Bruut, atlas van het brutalisme in Nederland

Werk Frans de Wit prijkt in boekwerk over brutalisme

Wij zijn verheugd over het feit dat Frans de Wit's werk prominent wordt behandeld in Bruut, atlas van het brutalisme in Nederland. Vooral het enorme kunstwerk Middenscherm van Windscherm Calandkanaal  (1985) dat hij in samenwerking met stadsarchitect Maarten Struijs realiseerde, komt ruim aan bod. 
Bruut is een boek voor én door liefhebbers van fotografie, moderne architectuur en vooral van ruw beton. De honderd ‘bruutste’ gebouwen van Nederland vormen de hoofdmoot, aangevuld met portretten van de belangrijkste architecten en thema’s als universiteiten, overheidsgebouwen, kerken en winkelcentra. Brutalisme is een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur. 

Brutalisme is een gevierde èn verguisde stroming in de naoorlogse architectuur. De bouwwerken van kaal beton zijn volgens de één sculpturaal en imposant, volgens de ander lomp en intimiderend. Ze roepen associaties op met ‘Oostblokarchitectuur’, maar ook met de glamour van de jaren zestig. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn de Aula van de TU Delft, het stadhuis van Terneuzen en het Evoluon in Eindhoven. Het boekwerk werd onlangs ook uitgebreid besproken in de Volkskrant (zie foto). 

Bekijk Middenscherm van Windscherm Calandkanaal op onze website

Comments (0)Number of views (166)

Author: Jan Dobbe

Categories: Uncategorized

Tags:

Print